Handbal voor de jongste jeugd (F, E en D)

scheidsrechterHandbal voor de jongste jeugd (F, E en D)
In seizoen 2014-2015 is het NHV begonnen met het vernieuwen van het jeugdhandbal. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken is daarbij het doel. Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Spelplezier voorop’ zijn er nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E- en F-jeugd. Kinderen handballen voor plezier en spelvreugde. Ontwikkeling moet centraal staan en niet het resultaat. Het handbal van de jeugd kenmerkt zich door ‘chaos’, waar volwassenen meer houden van structuur. Kinderen willen bewegen en daarom moet verdedigen gericht zijn op het weer in balbezit komen en niet op het voorkomen van doelpunten. In de nieuwe richtlijnen voor de jongste jeugd is het daarom verplicht op eigen helft balgericht offensief te verdedigen (gezicht naar de bal).

F-jeugd (mini’s)

 • In seizoen 2014-2015 is deze speelwijze bij de H- en F-jeugd ingevoerd. Zo wordt bij de F-jeugd (ook wel ‘mini’s’ genoemd) door teams van 5 spelers gespeeld op een klein veld, met minidoelen en een zachte bal. De speelwijze is kort samengevat: op de eigen speelhelft verdedigen (allemaal storen), de keeper mag mee in de aanval en alle spelertjes mogen tijdens de wedstrijd op doel staan. Alleen dat is al goed voor een extra spannend/leuk wedstrijdregelement, want na elke aanval rijst de vraag: ‘Wie is er nú als eerste terug in het doel?’. Kortom dynamiek op alle fronten! Zie hier informatieblad van het NHV over F-jeugd.
 • Om dit nieuwe handballen mogelijk te maken, is de rol van spelleider daarbij belangrijk. Zie handleiding voor de spelleider.

E-jeugd

D-jeugd

 • Met ingang van augustus 2016 is de nieuwe speelwijze van de D-jeugd door het NHV geïntroduceerd. Uitgangspunten voor de speelwijze binnen deze categorie zijn:
  – Vrijheid om te spelen
  – Bal veroverend spelen/verdedigen
  – Weg van de cirkel, offensief spelen
  – Posities door wisselen
  – Iedereen evenveel speeltijd
  – Plezier voor iedereen, eigen team en het andere team
  – Positief begeleiden in de geest van alle kinderen zodat ze plezier hebben
  Zie hier het informatieblad van het NHV over de D-jeugd
 • Voor de rol van jeugdscheidsrechter bij E en D handbal heeft het NHV deze jeugdscheidsrechters-handleiding gemaakt en een presentatie.